Familien i Samfunnet

Påskeverksted

Home
Familien
Ekteskap
Familien i Menigheten
Idébanken
Forslag fra Dere
Ressurser
Linker
Påskeverksted

cutecolorsbunjump.gif

cutecolorsplantflower1.gif

Velkommen til

Påskeverkstedet!

 

Dagene opp til og under Påskehøytiden gir oss mange muligheter for å gjøre en del aktiviteter som familier for å fortelle og illustrere påske-evangeliet.  En del ting vi kan gjøre sammen som familier kan bli til kjærkomne tradisjoner som de allerfleste vil sette pris på at de har fått med seg under oppveksten.  Her i påskeverkstedet vil du kunne finne en del idéer til aktiviteter i både hjemmet og i menigheten. Her finner du også en del leker, oppskrifter og lenker til andre kreative websider.

 

God Fornøyelse!

cutecolorsbun6.gif

fotobibel.jpg

Les Bibelen Sammen!

  Les Påske-evangeliene sammen som familie.  En god måte å gjøre det på er å nedlaste skriftstedene fra www.Bibelen.no og printe ut et kopi til hvert familiemedlem som kan lese. På denne måten kan alle følge med på teksten og kanskje ta hver sin tur til å lese høyt.  Man kan gjør det ekstra koselig ved å samtidig dele en skål popkorn imens man tar seg tid til å prate sammen om det man har lest og hva det betyr for oss.

Matt. kapittlene 26-28

Markus kapittlene 14-16

Lukas kapittlene 22-24

Johannes kapittlene 12-21

Man kan velge å konsentrere seg om et av evangeliene, eller ta 1 evangelie-beretning hver kveld fra Skjærtorsdag.

cutecolorsbunline1.gif

Oppstandelses-kaker

 

Her er en småkake oppskrift som man kan bruke til å bake sammen med barna.  Hele prosessen skal illustrere Jesu død og oppstandelse.  Det er en god idé å bake dem påskelørdag slik at de er ferdig påskemorgen!

 

Man bruker:

 • En Bibel
 • 2 ½ dl. Nøtter (Valnøtter, pekannøtter, eller hazelnøtter)
 • 1 tsk. Eddik
 • 3 eggehviter
 • ¼ tsk. Salt
 • 2 ½ dl. Sukker
 • 1 plastpose (2 – 4 liters)

 

Forvarm ovnen til 150º C.  Dette må gjøres for at kakene skal lykkes.  Dekk en bakeplate med bakepapir. 

 

 1. Forklar for familien at dere skal lage en spesielle type kake som skal hjelpe dem å lære om Jesu død og oppstandelse. Familiemedlemmene kan skiftes til å lese skriftstedene i Bibelen.
 2. Fyll plastposen med nøttene.  Be en av familiemedlemmene om å knuse nøttene i plastposen med tre-skjeen.  Forklar dette med å si at ”Når Jesus ble arrestert, ble han pisket og slått av de Romeske soldatene på samme måten som dere knuser nøttene.  Les Markus 15:15ff.
 3. Åpne eddik flasken og be alle om å lukte til den.  Når du heller 1 tsk. Eddik opp i en blandeskål kan du si ”Tenk å få dette til å drikke!  Det er dette som soldatene ga Jesus å drikke når han hang på korset. Les Johannes 19:28-29.
 4. Hell de 3 eggehvitene opp i skålen mens du forklarer at egg er et symbol for liv.  Jesus ga sitt liv på korset for oss, for at vi kunne få evig liv.  Les Johannes 10:10-11; og 1 Johannes 5:12.
 5. Be alle familiemedlemmene om å smake salt.  Når vi gråter, gråter vi salte tårer.  Når man tilsetter saltet kan man si at saltet påminner oss  om tårene til Jesu familie og venner når han døde.  Les Lukas 23:27, og Johannes 20:11-13.
 6. Tilsett sukker til blandingen.  Forklar at sukkeret representerer sødmen til Guds kjælighet til oss i Jesus Kristus, som døde for våre synder.  Les Ef. 5:1-2.
 7. Pisk blandingen ved høy hastighet  inntil stive hvite topper former seg. (12 – 14 minuter)  Forklar at fargen hvit er et tegn på renhet. Når Jesus døde for våre synder, en vi rene og skyldfrie i Guds øyne.  Les Salme 103:12
 8. Fold nøttene forsiktig i merengs-blandingen.  Form små kaker ved å bruke teskjeer på bakepapiret.  Når du er ferdig, forklar at Jesus like før han døde sa at  ”Det er fullbrakt” eller  fullstendig ferdig.  Det han mente var at syndens straff var sonet ferdig!  Les Johannes 19:30.
 9. Slukk varmen på ovnen.  Sett bakeplaten i ovnen og lukk ovnsdøren.  Si til familien at det er på samme måte som Jesu venner la ham inn i graven.  En stor tung stein ble rullet foran inngangen til graven  for a forhindre at Jesu legeme ble stjålet.  Romerske soldater sikret graven ved å forsegle den.  Les Matteus 27:57-65.  Husk at slå av varmen.
 10. Nå er det sengetid.  Kanskje er noen i familien litt engstlig for tanken om at kakene skal stå i ovnen hele natten.  Fortell at Jesu venner var redde og engstelig og lei seg ved tanken på Jesus i graven.  Minn familien på at sorgen ble til glede på påskemorgen.  Les. Johannes 20:19-20.
 11. Åpne ovnen påskemorgen og ta ut kakene.  Gi en til hvert familiemedlem og be dem om å ta en bit.  Her er overaskelsen!  Kakene er hule og tomme inni, akkurat som graven til Jesus påskemorgen for lenge siden.  Han er oppstanden!  Les Lukas 24:1-12.
 12. Be sammen, og takk Jesus for at han døde for oss på korset. Takk ham for at våre synder er tilgitt på grunn av det han gjorde, og for at vi kan ha Jesus som vår venn og frelser.

207.jpg

”Jelly Bean” Evangeliet

 

Her er en morsom måte å forklare påske-evangeliet for barna i familien eller menigheten.  Posene kan også forberedes til å utdele i ens nabolaget like før palmesøndag, som en kreativ måte for familien til å fortelle sine naboer om hva Jesus gjorde for oss i påsken. 

Pakk små poser med fargede ”Jelly beans”.  Sett en liten lapp på hver pose hvor det står:

 

Lilla:  Gud skapte alt i himmelen og på jorden.  Han skapte også mennesket, Adam og Eva.

Svart: Adam og Eva var ulydige mot Gud og bragte synd inn i verden. Synd er det som skiller oss fra Gud, men ...

Rød: Gud elsket oss så høyt at han sendte sin sønn Jesus til verden for å leve og dø for oss.  Jesus ble pinet, korsfestet og begravet og alle trodde at det var slutten på historien, men.....

Gul: Påskemorgen  vant Jesus over synden og døden og sto opp fra de døde!

Hvit: Jesus døde og oppsto for at vi kunne få tilgivelse for våre synder.  Vi er vasket hvite som sne når vi tror på ham.

Grønn. Han døde og oppsto for at vi kunne få evig liv!

Rosa: Han døde og oppsto for at vi kunne ha glede!

Orange: Han døde for at vi kunne leve med et evig håp om himmelen.

 

Begynn med å bruke de forskjellige fargede bønner til å forklare evangeliet for dine barn. Etterpå kan du gi alle barna en ”Jelly bean evangelie-pose”,  og oppfordre dem til å dele  både godteriet, og hva de har lært med andre barn!

cutecolorsbunline2.gif

municipaltoy_1829_1358212.gif

“Oppstandelses-Egg”

 

Hva er de? Hvordan lager jeg dem? Hva skal de brukes til?

For å fortelle påskehistorien for familien, kan man lage en påskekurv eller et påskeegg fyllt med 12 plastikk egg som kan åpnes.  (Man kan kjøpe dem i hobby forretninger).  Utenpå eggene skriver man et tall (1-12) og deretter fyller man eggene med den tilsvarende historie og skriftsted for hver dag.  (Se tabellen nedenfor).  Begynn 12 dager før 1.påskedag med å åpne ett egg hver dag. Les historien som er inne i egget for familien , og slå opp skriftstedene i Bibelen. Bruk innholdet i eggene til å illustrere historien. Be sammen til slutt.  Innholdet i eggene kan også klistres med lim-pistol på små pastellfargede papp-stykker klippet ut i eggefasong, og henges på en påskegren.  Påskegrenen blir da en  deilig illustrasjon på påskeberetningen for familien.  Man kan også gjøre dette som et prosjekt i Barneklubben før palmesøndag, hvor påskegrenen kan stilles fram i kirken under påskehøytiden.

Fortelling om at: 

Skriftsted:

Inneholdet i egget:

1. Jesus dro inntil Jerusalem ridende på et eselfol. Menneskene hyllet ham ved å vifte med palmegrener og rope Hosianna.

Matt. 21:1-11

Et lite stykke palmegren eller en klippet ut av grønn papp.

 

2.  Maria salvet Jesus med dyr nardussalve

Johannes 12:2-8

En liten parfymeprøve i glass-hylster eller en liten "salveduk" med parfyme på.  Man kan også klippe ut en ”salvekrukke” i papp.

3.  Jesus delte nattverds-måltidet med sine disipler.

Matt. 26:17-19

Et stykke kaptein-kjeks og et vin-beger klippet ut i papp.

 

 

4. Judas forrådte Jesus for 30 sølv-stykker

Matt.27:3

3 små sølvmynter

5.  Jesus bar sitt eget kors.

 

Joh.19:17

 

To små stykker tre (Is-pinner?) formet som et kors.

 

6.  Romerske soldater satte en tornekrans på hodet til Jesus.

Joh. 19:2

Et lite stykke tornegren viklet til en krans.

7.  Soldatene delte klærene til Jesus mellom seg, og kastet lodd om hans kappe.

 

Joh:19.23

To små terninger og et lite stykke stoff.

8. Jesus ble naglet til et kors og gjennomboret i hans side.

Joh.19:18-37 & Joh.20:20-29

3 små spikere

9. Soldatene ga Jesus eddik blandet med galle på en svamp til å drikke.

 

Matt.27:24

Et lite  svampe-stykke

10.  Velluktende salver ble brukt til å forberede Jesus til hans begravelse

 

Joh. 19:40

8 hele nelliker

11.  Steinen foran graven til Jesus ble rullet bort.

 

 

Joh. 20:1

En liten rund glatt stein

12. Tøy-stykket som var viklet rundt Jesu hode lå seperat fra resten av hans lin-klær.  Han var ikke der.  Han var oppstanden!

Joh. 20:6-7

Et lite stykke lin-tøy.

cutecolorsplant1a.gif

Linker til andre nyttige og inspirerende påskesider:

Påske

PÅSKESIDENE

Lisbeths papirklipp

A Holy Easter

Kid's Sunday School Place: Easter

How to Decorate Easter Eggs

DUDA For dig som vil vide mere

Mormors påskesider

Påskeaktivitet for store og små: Lag vakre påskeegg

Group's Children's Ministry

Family Corner Magazine

Making Friends Easter Crafts

FamilyFun

Activity Idea Place: Easter

Hoppy Easter

cutecolorsplantlogo.gif
dnblogofarger.jpg
logo3.jpg

Ønsker du å kontake Familien i Samfunnet, kan du kontakte oss på familien.i.samfunnet@baptist.no